Salariul minim creşte la 4.050 de lei din 2025! Sindicatele sunt mulțumite, dar avertizează: “E un pas înainte, dar nu e suficient!”
Salariul minim va crește la 4.050 de lei din 1 ianuarie 2025, conform deciziei luate în cadrul Consiliului Național Tripartit. Această măsură, considerată un pas înainte de sindicate, a fost salutată cu oarecare rezervă, liderii sindicali subliniind că este nevoie de o creștere mai substanțială pentru a asigura o viață decentă lucrătorilor români.
Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a declarat că “măsura convenită în cadrul CNT este un pas înainte, dar nu e suficient”. El a adăugat că “trebuie să vă reamintesc că, recent, Senatul a votat un amendament la proiectul de lege aprobat de Guvern, proiectul de lege care transpune Directiva europeană cu salariul minim. În proiectul de lege plecat de la Guvern exista o plajă, minim 50%, maxim 52%, o plajă de negociere în cadrul CNT-ului, între guvern, patronate, sindicate. Mediul de afaceri a avut sprijinul politic chiar de la nivelul coaliţiei de guvernare, întrucât ne-am trezit în dezbaterile de la comisie că minim 50% – maxim 52% s-a modificat în minim 47%. Oricum, în zilele următoare urmează dezbaterea şi votul final la Camera Deputaţilor”.
Costin a exprimat îngrijorare cu privire la impactul majorării salariului minim asupra unor companii, cum ar fi “Poșta Română”, unde aproape 70% din salariați sunt plătiți cu salariul minim. El a avertizat că, după creșterea salariului minim, proporția salariaților plătiți cu salariul minim va crește la aproape 90%, “ceea ce e o catastrofă din punct de vedere al politicii salariale”.
Liderul BNS a precizat că reprezentanții guvernamentali le-au transmis că intenționează să adopte în Parlament Legea bugetului de stat pe anul viitor până la instalarea viitorului Guvern. “Au spus că nu-şi vor asuma nicio măsură fiscală suplimentară, proiectul de buget va fi construit la sfârşitul acestui an, tot de acest Guvern, şi va fi votat până la învestirea noului Parlament. În ceea ce priveşte nişte posibile măsuri fiscale, ele vor fi cuprinse în reforma fiscală pe care toată lumea o aşteaptă, care va fi dezbătută şi aprobată în prima parte a anului viitor şi care va începe să producă efecte de la 1 ianuarie 2026”, a declarat Dumitru Costin.
Liviu Apostoiu, prim-vicepreședinte al Confederației sindicale Cartel Alfa, a menționat că un alt subiect discutat și agreat a fost legat de extinderea contractului colectiv de sector la nivelul industriei bancare. “Este primul contract colectiv care se va aplica erga omnes, asta înseamnă că se va aplica tuturor salariaţilor din sectorul bancar, şi asta, conform legii, se face la nivel de CNTDSC, ce am făcut astăzi. Va aduce nişte prevederi minimale pentru toţi aceşti lucrători, o să vă spună cei din industria bancară, dar important este că acoperă toţi salariaţii din acest sector (…) absolut tot ce înseamnă la locul de muncă, de la salarii până la condiţii de muncă, asta înseamnă un contract colectiv”, a declarat Apostoiu.
Referitor la salariul minim pentru anul viitor, Apostoiu a exprimat nemulțumire, întrucât nu acoperă Directiva europeană privind salariul minim. “Din păcate, este doar 47% din salariul mediu brut prognozat pentru anul viitor. Încercăm să ajungem la 50%. Şi Guvernul a înţeles, şi partea patronală, că o creştere de 50% a salariului minim în salariul mediu pe economie ar fi dus undeva, poate, la un 4.300 de lei, poate peste această valoare, care ar fi fost greu de suportat şi bineînţeles că s-ar fi putut solda şi cu pierderi de locuri de muncă. (…) Această majorare este de la 1 ianuarie 2025 şi în conformitate cu legea care va ieşi în curând, este la Camera decizională, Camera Deputaţilor, de aici încolo vom face o singură creştere anual. Anul acesta a fost o singură creştere a salariului minim şi a fost de la 1 iulie”, a declarat Apostoiu.
Creșterea salariului minim este o temă fierbinte în România, cu implicații majore asupra economiei și a nivelului de trai al populației. Rămâne de văzut ce impact va avea noua măsură asupra pieței muncii și dacă va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață ale lucrătorilor din România.
**TAGS:** salariu minim, Consiliul Național Tripartit, sindicate, patronate, guvern, legea bugetului de stat, reforma fiscala, contractul colectiv de sector, industria bancara, directiva europeana, piata muncii, nivelul de trai